Dlaczego odpowiednio zbilansowana dieta jest tak istotna? Wpływa nie tylko na jakość komórek jajowych ale także poprawia parametry nasienia. Ponadto stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża insulinooporność i pozwala uzyskać prawidłową masę ciała. No i co bardzo ważne – zdecydowanie poprawia samopoczucie.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE KORZYSTNIE NA PŁODNOŚĆ
PRAWIDŁOWA MASA CIAŁA
Zarówno nadmierna masa ciała, jak i niedowaga mają duży wpływ na zmiany metaboliczne oraz hormonalne, zwiększając ryzyko niepłodności związanej z zaburzeniami owulacji. Redukcja masy ciała o 10% i utrzymanie wskaźnika BMI na poziomie 20 – 24,9 kg/m2 pozwala wyregulować cykle.
WYELIMINIWANIE Z DIETY TŁUSZCZY TRANS
Tłuszcze trans występują w wysokoprzetworzonych produktach, takich jak: ciasta, twarde margaryny, jedzenie typu fast-food. Przyjmowanie tych tłuszczy nie tylko zwiększa znaczne ryzyko wystąpienia niepłodności lecz także obniża poziom testosteronu w surowicy krwi oraz liczbę i ruchliwość plemników.
SUPLEMENTACJA ANTYOKSYDANTÓW
Antyoksydanty eliminują nie tylko wolne rodniki, ale chronią także organizm przed ich destrukcyjnym działaniem. Witamina C, której źródłem są np. czerwona papryka, natka pietruszki, jagody czy maliny ma duży wpływ na wzrost pęcherzyków Graafa. Cynk oddziałuje na właściwy przebieg owulacji oraz cyklu menstruacyjnego, a jego źródłem jest ciemne pieczywo, jaja, mięso oraz kasza gryczana. Selen, który wspomaga funkcjonowanie tarczycy, także wpływa na płodność, a można go znaleźć w produktach zbożowych, pomidorach, orzechach brazylijskich, brokułach, owocach morza. Jego działanie wspomagają witaminy A, C oraz E. Te ostatnie znajdziemy w oliwie z oliwek, migdałach, nasionach dyni oraz słonecznika.
KWAS FOLIOWY, ŻELAZO ORAZ WITAMINY B6 I B12
W diecie przyszłej mamy bardzo ważna jest także odpowiednia podaż kwasu foliowego oraz żelaza i jodu. Ich niedobór może się przyczynić do nieprawidłowości w budowie komórki jajowej i zaburzeń w procesie jajeczkowania co może prowadzić do niepłodności. Żywność bogata w te składniki to przede wszystkim ryby, zwłaszcza dorsz i halibut oraz jaja, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, szpinak oraz produkty pełnoziarniste. Niedobór zaś witamin z grupy B jest dość często związany z niewłaściwą implantacją zarodka oraz zmniejszoną ruchliwością plemników. Produkty bogate w witaminę B12 znajdziemy w mięsie, jajach i rybach, zaś w Witaminę B6 – czerwonej papryce, w mięsie drobiowym i również jajach.
KWASY OMEGA-3
Korzystny wpływ na stężenie hormonów płciowych jak i cały proces zapłodnienia i rozwój zarodka ma spożywanie kwasów omega-3. Gdzie je znajdziemy? W tłustych morskich rybach, takich jak śledź czy łosoś.
PRODUKTY O NISKIM INDEKSIE GLIKEMNICZNYM
Wybierając w swojej diecie produkty o niskim indeksie glikemicznym, typu kasze, brązowy ryż czy pełnoziarniste pieczywo wyregulujemy poziom cukru co znacznie poprawi wrażliwość tkanek na insulinę.
CO NAJLEPIEJ ZACZĄĆ ROBIĆ STARAJĄC SIĘ O DZIECKO?